
-
Menu
- Organisatie
- Activiteiten van Grachten9+
- Drukte/Stad in Balans
- Vakantieverhuur (in denegenstraatjes-buurt)
- Overtoerisme, Toerisme en de stad
- De (binnen)stad en (post)corona
- Monocultuur/Branchering
- Stadslogistiek
- Activiteiten van gemeente, stadsdeel en gelieerde organisaties
- De zoektocht naar parkeerplekken voor tweewielers
- pilot huis- en bedrijfsafvalinzameling de 9 straatjes
- Visie op de (binnen)stad
- Z W A R T B O E K
- de 9 straatjes-buurt en de media
- Amsterdam, de veranderende stad
- e-mailadressen & links
- Grachten9+ Archief
- zienswijzen en bezwaarschriften, inspreken
- Drukte/Stad in Balans
Barsten in het blowparadijs: steun groeit om toeristen te weren
Buitenlandse toeristen mogen coffeeshops nog bezoeken, maar de steun groeit om hen te weren via het ingezetenencriterium. Amsterdam wilde daar nooit aan, maar het kan schelen in de drukte.
Read moreSan Francisco’s shadow over Amsterdam
Hicham Sabir moved from San Francisco to Amsterdam and sees a striking resemblance . “If all indicators aren’t red already in Amsterdam, they certainly are dark orange.”
Read more'Pak ook de hotelbranche aan’
‘De gemeente moet toeristenbelasting gebruiken om de inkomsten van toerisme bij de stad en haar bewoners terecht te laten komen’, stellen drie Amsterdammers.
Read moreGentrificatie gaat niet over hipsters, maar over onrecht
Industriële koffiezaakjes, dure gin-tonicbars en op elk fietspad wel een bakfiets. Klagen over de komst van hipsters in de buurt is haast een grootstedelijke hobby geworden. Maar gentrificatie is een serieus onrecht, zegt stadsgeograaf Cody Hochstenbach.
Read more'Amsterdam is centrum van Europese cocaïnehandel’
De invloed van de onderwereld is in de hoofdstad op allerlei plekken groot en de autoriteiten grijpen onvoldoende in, blijkt uit onderzoek.
Read moreStad in de ban van winstbejag, een interview met Floor Milikowski
De journaliste en geografe Floor Milikowski vraagt zich in haar boek af van wie de stad is. Het antwoord op die vraag is steeds minder ‘van iedereen’. Wereldwijd worden steden onbetaalbaar voor een grote groep mensen. Is daar nog iets aan te doen? Een gesprek over internationale beleggers, Airbnb en de ‘creatieve klasse’.
Commercie in de openbare ruimte, via Wijkcentrum d'Oude Stadt
Wat in eerste instantie zou gaan over het commerciële gebruik van parken en pleinen in de stad, was bij voorbaat al veranderd in een discussie over de commercie in de gehele openbare ruimte. Met als eerste vraag: Van wie is de stad?
Ruim 30 belangstellenden uit alle hoeken van de stad waren op 28 januari 2019 bij elkaar gekomen in Wijkcentrum d’Oude Stadt om het onderzoek van Jes Wedemeijer, stagiair bij de SP, van brandstof te voorzien. Gespreksleider was Tiers Bakker, gemeenteraadslid voor de SP.
Amsterdamse ombudsman bespreekt bevindingen Wallenonderzoek
In de Amsterdamse binnenstad wordt de publieke ruimte zo overmatig geëxploiteerd dat de bewoners en liefhebbers van de stad het nakijken hebben. Dat constateert Amsterdamse ombudsman Arre Zuurmond in zijn conceptrapport en een documentaire over het Wallengebied die hij vandaag uitbracht. De ombudsman heeft vastgesteld dat de gemeente al een flink aantal maatregelen heeft getroffen. Om het tij definitief te keren moeten er fundamentele discussies worden gevoerd over het imago en de toekomst van de stad. Ook zijn er nog aanvullende, meer innovatieve maatregelen te treffen.
Zuurmond verbleef gedurende vier maanden vijf nachten per week op de Wallen en constateerde meerdere complexe problemen op het gebied van vervuiling, overlast, massatoerisme, dak- en thuislozen, sekswerk, drugs en criminele ondermijning. Bewoners storen zich terecht aan vuil, lawaai en wangedrag in de openbare ruimte. Maar vooral ook aan het feit dat hier onvoldoende tegen wordt opgetreden en dat zij zich niet door de gemeente gehoord voelen.
“Bewoners krijgen vaak te horen dat ze dan maar niet in een grote stad hadden moeten gaan wonen, maar het zijn geen kleingeestige zeurpieten. Het zijn juist mensen die van Amsterdam en het stadsleven houden en culturele rijkdom en diversiteit omarmen. Mensen die hechten aan de Amsterdamse tolerantie waardoor iedereen in Amsterdam kan zijn wie hij of zij wil zijn. Ze vechten tegen uitwassen waarvan ze vrezen dat die het mooie karakter van Amsterdam bedreigen”, aldus Zuurmond.
De burgemeester heeft inmiddels een flink aantal maatregelen voor het gebied genomen maar om de overlast structureel terug te dringen moeten de problemen volgens de ombudsman op drie fronten tegelijkertijd aangepakt worden. Allereerst door de capaciteit en effectiviteit van handhaving en controle te vergroten. Daarbij gaat het niet alleen om inzet van extra mankracht maar vooral ook om innovaties door betere benutting van technische en digitale mogelijkheden.
Daarnaast moet de gemeente actief samenwerken met andere betrokken instanties in op uitvoering gerichte projecten. Te denken valt aan de Rijksbelastingdienst, het UWV, de Kamer van Koophandel en woningcorporaties. Maar ook door gebruik te maken van de inzichten van andere steden die met dezelfde problematiek kampen, innovatieve krachten binnen de samenleving en slimme voorbeelden van integrale aanpak in andere sectoren.
Ook zal Amsterdam zich moeten bezinnen op fundamentele vragen als ‘Van wie is de stad eigenlijk?’ en ‘Wat voor stad willen we zijn, in de toekomst?’ Hiervoor zal Amsterdam een toekomstvisie moeten ontwikkelen die richtinggevend is voor de lange termijn. Arre Zuurmond: “Dit vergt veel debat, discussie en reflectie. Het reflectiegesprek in De Balie met diverse betrokken partijen beoogt hieraan een bijdrage te leveren.”
Ombudsman: 'Venetiaanse maatregelen' tegen drukte
Amsterdam moet meer doen om de situatie in de binnenstad onder controle te krijgen, stelt Ombudsman Arre Zuurmond in zijn eindrapport 'Feesten of Beesten', het resultaat van langdurig onderzoek naar de situatie in de binnenstad, dat hij zondagavond in De Balie heeft gepresenteerd.
Ja hoor, er kan nog meer bij
.jpeg)
Amsterdam is druk en wordt nóg drukker: in 2030 zullen 32 miljoen bezoekers naar de stad komen, is de verwachting. Past dat? Waar laat je al die mensen?
Meerderheid raad: weg met letters I Amsterdam

De beroemde I amsterdam-letters op het Museumplein moeten verdwijnen. De slogan is een symbool geworden voor het massatoerisme, dat een nieuw, kritisch punt bereikt.
Read moreHet permanente feest op de Wallen: Weeïge wafels en een blote smurf
Dag in, dag uit trekt een feestvierende massa door de historische binnenstad van Amsterdam. Het eindeloze bacchanaal, gespeend van enige realiteitszin, zorgt voor onhoudbare chaos.
Amsterdam moet af van pretpark-imago
Hoofdstad in last
Hoe krijgt Amsterdam de geest van toeristenstromen en wangedrag weer in de fles? Controle op de panden natuurlijk, maar óók op het imago.
Hé grijze met je kutkop, wil je dood?' zo kreeg hij te horen
Ombudsman Arre Zuurmond woonde een tijdje bij het Leidseplein en zag dat wetteloosheid de norm is. Op de Wallen blijkt het zo mogelijk nog erger. In de 'urban jungles' zijn agenten machteloos.
Read moreGrote bek, kleinerende opmerkingen en agressie: welkom in de 'wetteloze jungle' van nachtelijk Amsterdam
Kleinerende opmerkingen, scheldpartijen, agressie. Jody, handhaver in Amsterdam, maakt het dagelijks mee. Zij en haar collega’s proberen nog wat orde te scheppen in wat de ombudsman een ‘wetteloze jungle’ noemt.
De bezem moet door het centrum van Amsterdam
De Amsterdamse ombudsman Arre Zuurmond woont deze zomer in hartje centrum. Hij ziet dat 's nachts veranderen in een urban jungle, waar zelfs de politie is verdwenen.
Ombudsman Zuurmond: 'Op de Wallen is het nu zo druk, dat er 's avonds in de openbare ruimte sprake is van een zeer onveilige situatie. Bij een uitslaande brand of een hartinfarct kunnen de hulpverleners niet ter plekke komen.'
foto Olaf kraak
Read moreLekker cashen met je bootje
Op de grachten waakt de gemeente voor te snelle en luidruchtige boten. Gisteravond speurden controleurs vooral naar illegale bootverhuurders. 'De verdiensten zullen wel hoger liggen dan de boete.'
Volg het gemeentelijke beleid: Stad in Balans
Amsterdam groeit qua bezoekers, bewoners en ondernemers. Aan de ene kant biedt dat Amsterdam kansen en mogelijkheden. Ook internationaal. De toegenomen drukte leidt aan de andere kant ook tot overlast en spanningen.
'Handhaaf alcoholverbod op straat'
Een alcoholverbod op straat zorgt voor minder overlast, meer omzet voor de horeca, een betere doorstroming voor voetgangers en meer veiligheid, schrijft Ton Jacobs in een ingezonden brief, Het Parool, 9-6-2018
Stalingrad aan de Amstel: een dagje dolen door de stad waarin de auto de duivel en de fiets de heilige is
Hoe klopt het hart van Amsterdam, waar het bestuur zich een autonome vrijstad waant en zich wars van landelijk beleid te buiten gaat aan autohaat, regelzucht, kraaktolerantie en toeristennijd? Op de dag dat het nieuwe linkse stadsbestuur wordt geïnstalleerd, dwalen wij door het centrum met de ogen van de bezoeker en verwonderen ons over de harde botsing tussen de schoonheid van de stad en de bureaucratie en het hobbyisme van haar bestuurders.
Dat is Amsterdam volgens Bert Dijkstra, De Telegraaf, 2-6-2018
Geniet van de vrijheid, maar wees geen hufter, zegt Amsterdam
In Amsterdam begint vandaag een campagne tegen hufterig gedrag van toeristen. Het is niet de eerste keer dat de stad een initiatief bedenkt om overlast van toeristen te verminderen, alleen is het deze keer wel een hele expliciete groep waar de gemeente zich op richt.
Fed Up With Tourists, Amsterdam Gets Tough On Airbnb, Tourist Taxes And Too Much Partying
Amsterdam, city of red lights and cannabis cafes, may soon be pulling the plug on the party.
The new coalition has agreed to ban AirBnB, the accomodation sharing service and other home rentals from the busiest neighbourhoods, and to half their short-term rentals to a maximum 30 days.
Met deze maatregelen wil het nieuwe stadsbestuur Amsterdam terugveroveren op de toerist
Hoewel de collegeonderhandelingen in Amsterdam nog volop bezig zijn, hebben de onderhandelende partijen woensdag al een deelakkoord gepresenteerd: een pakket rigoureuze maatregelen moet de toeristendruk op de stad verminderen.
Nieuw stadsbestuur neemt radicale maatregelen tegen toerisme
Het toekomstige stadsbestuur heeft zojuist de plannen gepresenteerd waarmee de drukte in de stad bestreden moet worden. De toerismebranche moet het flink ontgelden.
Read moreDe stad als pretpark: hoe Europese steden bezwijken onder massaal budgettoerisme
Lezenswaardig artikel waarom er zoveel weerstand is tegen massatoerisme en de mogelijke oplossingen, mits er wordt bestuurd met lef.
Toerisme is best te stoppen
Volgens universitair docenten Federico Savini en Mendel Giezen presenteren politieke partijen veel aannames over stedelijke ontwikkeling als feiten.
Het Parool, 10-03-2018, door Federico Savini
De stille woonrevolutie: van hippiestad tot pretpark voor hoogopgeleiden
Zoals in andere Europese steden leidt in Amsterdam de liberalisering van het wonen tot pijnlijke uitsluitingsprocessen. Stijgende koop- en huurprijzen drijven de lage inkomens naar de rand van de stad. ‘Het is bewust beleid.’
Read moreUit de serie 'Van wie is de stad?': "This is not a museum, people live here"
Net als andere historische Europese steden wordt Amsterdam overspoeld door toeristen. De miljoenen bezoekers leveren veel geld op, maar ook bedreigen ze de ziel van de stad.
De toeristen staan alweer voor de poort. Wat nu?
Door de coronacrisis is de stad stiller dan ooit. Veel Amsterdammers willen dat de straten nooit meer zo druk worden als voorheen, maar de eerste bezoekers druppelen alweer binnen. Kan de stad het massatoerisme begrenzen? En hoe dan?
Read more‘Amsterdam wordt een partystad. Na het weekend kun je de boel opdweilen’
Valt de Amsterdamse binnenstad nog te redden van het massatoerisme?
Een twistgesprek tussen planoloog Zef Hemel en toerismecriticus Stephen Hodes. „We hebben een heel lage dunk van onszelf in Amsterdam.
Ik maak me oprecht zorgen over Utrecht nu de ziel uit de stad verdwijnt
Je kunt klachten over toenemend toerisme en de drang naar winst zien als gezeur. Maar Frank Heinen geeft om Utrecht en is oprecht bezorgd nu de ziel uit de stad verdwijnt.
Read moreStop de gekte op de Wallen
Oproep: steun 'stop de gekte'
De oude binnenstad van Amsterdam is niet berekend op het enorme aantal bezoekers dat afkomt op de raamprostitutie en coffeeshops. Een groot deel denkt dat ‘hier alles kan’ en gedraagt zich ongegeneerd en respectloos. Voor de bewoners valt er met de drukte en de commerciële exploitatie daarvan niet meer te leven. De vuiligheid, de kots voor de deur, de overlast van het getoeter en geschreeuw tot diep in de nacht, het neemt alleen maar toe. We vinden dat de leefbaarheid van de bewoners nu voorop moet staan.
We doen daarom een dringend beroep op de gemeente Amsterdam. Maak de binnenstad weer leefbaar! Sluit het pretpark.
Read moreHet gemor in Amsterdam breidt zich alleen maar uit
Het onderzoek ‘Staat van de Stad’ verschijnt later pas, maar de tendens is al duidelijk: het is te druk.
Read moreGewelddadige misdaad teistert ‘wetteloze jungle’ Amsterdam
Gewelddadige berovingen, mishandelingen en ander soort zware criminaliteit blijven Amsterdam teisteren. In de hoofdstad, die te boek staat als tolerant, zijn minderheden en/of kwetsbare groepen opvallend vaak het slachtoffer. De ChristenUnie wil een hardere aanpak in de ‘wetteloze jungle’ die Amsterdam zou zijn geworden.
Read moreWie betaalt voor overlast toeristen?
Backpackers, Airbnb'ers of dagjesmensen? Wie moet gaan opdraaien voor de overlast die het toerisme veroorzaakt? En wie gaat meer betalen? Amsterdammers mogen kiezen.
Read moreOmbudsman: 'Stel minimumleeftijd en maximaal aantal bezoekers in op Wallen'
De gemeente is te uitgekleed en werkt onvoldoende samen om de problemen in het Wallengebied op te kunnen lossen. Dat concludeert ombudsman Arre Zuurmond in een rapport dat hij schreef nadat hij een halfjaar onderzoek deed in het gebied.
De Wallen verander je niet snel, ziet de ombudsman van Amsterdam
De ombudsman van Amsterdam woonde een tijd op de Wallen. Zondagavond presenteerde hij burgemeester Halsema zijn rapport over die ‘wetteloze jungle’. Valt het gebied nog te redden? Zuurmonds zeven problemen.
Read moreZegt er hier nog iemand dat iets niet mag?
Fietsers die door rood rijden, coke op scholen, dronken toeristen... Wie doet er wat tegen? We zitten, zegt ombudsman Arre Zuurmond, in een handhavingscrisis. 'Mensen denken: ik ben gekke henkie niet.'
Read more'Zet stop op de hele regio'
Spreiding van toeristen is een van de middelen van het gemeentebestuur tegen de drukte. Maar hoe effectief is dit middel? 'Spreiding is dweilen met de kraan open.'
Read moreHalsema pakt door met lik-op-stukbeleid Wallen
Burgemeester Halsema introduceert lik-op-stukbeleid op de Wallen. Een goede stap, vindt Ombudsman Arre Zuurmond, die al jaren wijst op de schijnbare afwezigheid van de overheid op de Wallen. 'Dit schept verwachtingen.'
Read moreReporters OnLine: Uitkijkpost De Wallen: ‘Urban jungle’
Twee bobo’s in de buurt. De één zegt dat de wetteloosheid regeert op de Wallen, de ander zegt dat daar geen sprake van is. Wie er gelijk heeft is wel duidelijk.
Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland. Dit is afl 134: 'Urban Jungle'
Een nacht op de Wallen: 'Elders was ik al vijf keer opgepakt voor wat ik hier in twintig minuten gedaan heb'
Het centrum van Amsterdam verandert ’s nachts in een wetteloze urban jungle, zei ombudsman Arre Zuurmond zaterdag. Trouw ging kijken.
Amsterdam bij nacht: ‘Hufterigheid, geweld, wetteloosheid’
In de Amsterdamse binnenstad heerst ’s nachts wetteloosheid, zegt de gemeentelijke ombudsman Arre Zuurmond. Hij trekt aan de bel. ‘Er zijn de laatste paar maanden vier heftige geweldsincidenten geweest tegen handhavers. Ze kunnen zich niet verdedigen.’
Read moreGrachten zijn nu één grote kermis
De anarchie op de grachten neemt grootse vormen aan. Er wordt tot diep in de nacht lawaai gemaakt, lallende passanten plassen in de grachten en overal duiken aanbieders op van illegaal verhuurde bootjes.
Pissend, lallend, zingend door hartje Amsterdam
Aanpak overlast
Overlast van feestende toeristen in de binnenstad neemt toe. Een nieuwe campagne tegen hufterig gedrag moet leiden tot gedragsverandering, vooral bij jonge mannen.
Pact: nog hardere maatregelen nodig tegen de drukte
Drukte in de stad is nog altijd groeiende ergernis
De toenemende drukte leidt tot ergernis onder Amsterdammers. Zestig procent van de inwoners meent dat de gemeente onvoldoende doet, nog eens 13 procent vindt zelfs dat Amsterdam helemaal niets onderneemt tegen de drukte.
Read moreAmsterdam wil binnenstad van Nutella ontdoen
De plannen worden in de Amsterdamse grachtengordel met applaus ontvangen: het linkse college-in-de-maak is wil dat de binnenstad weer bewoonbaar wordt. “We willen geen eenheidsworst die je met Nutella besmeert”, vat D66-fractieleider Reinier van Dantzig het samen.
De toerismekraan kan pas dicht als groei Schiphol stopt
Nieuw stadsbestuur wil Airbnb verbieden in toeristische buurten
Ombudsman brengt weer een nacht door in de stad en ziet politie en handhavers niet optreden
De Amsterdamse ombudsman Arre Zuurmond heeft afgelopen nacht weer in het centrum rondgelopen. Echt blij werd hij er niet van, zo blijkt uit de analyse die Zuurmond op Twitter plaatste.
Read moreToon daadkracht tegen de drukte
Massatoerisme in Amsterdam: het is een heet hangijzer. Arjan Welles (redacteur van het Twitteraccount van Pretpark Amsterdam) somt alle problemen nog eens op en roept het college-in-wording op rigoureuze stappen te zetten.
Denktank Stad in Balans
Sinds juni 2017 bestaat de denktank 'Stad in Balans', opgericht op verzoek van de gemeente Amsterdam, vanuit een behoefte om burgers te betrekken en om mee te laten denken over hoe we met zijn allen de stad aantrekkelijk kunnen houden voor iedereen.
'Londense toestanden’ in Amsterdam terwijl het stadsbestuur toekijkt
Het Amsterdamse stadsbestuur vreest ‘Londense toestanden’. Toch gaat Amsterdam in hoog tempo Londen achterna, de stad die niet alleen te duur is geworden voor de middenklasse, maar nu ook weer, net als in de 19de eeuw, sloppenwijken kent.
Uit de serie 'Van wie is de stad?': Wie profiteert van het toerisme? Oprollen met die rotkoffertjes!
Tijdens de crisis zette Amsterdam de deur voor het toerisme wijd open. En toen liep het uit de hand. Het idee dat drukte en overlast weliswaar vervelend zijn maar dat de stad als geheel van de bezoekershausse profiteert, is een mythe.
Uit de serie 'Van wie is de stad?'; Wie profiteert er van het toerisme? Oprollen met die rotkoffertjes, door Floor Milikowski en Saskia Naafs, De Groene, 24 mei 2017
Samen opkomen voor de belangen van de bewoners in de9straatjes- buurt
Grachten9+ heeft ook een FaceBook-pagina.
Meld je aan en word lid!
G9+ is partner van
De Goede Zaak