Het Parool, 5-3-2020

Sinds oktober 2017 mogen in het Centrum geen nieuwe winkels meer openen die gericht zijn op toeristen. Wat bijvoorbeeld niet meer mag: een winkel openen en daar eten bereiden en verkopen dat voor direct gebruik is bedoeld. 

Dat is wat Van Wonderen wel doet aan de Gasthuismolensteeg, volgens stadsdeel Centrum. Zoals alle andere nieuwe zaken, kreeg de winkel een vergunning voor detailhandel, geen horecavergunning. En omdat de winkel in 2018 opende, moet die zich aan de nieuwe regels houden.

De eigenaar van Van Wonderen gaf al eerder aan het oneens te zijn met het standpunt van de gemeente. Hij ziet zijn zaak niet als horeca maar als patisserie, wat onder detailhandel valt.

In mei 2019 stelde de voorzieningenrechter de gemeente ook al in het gelijk. Wel mocht de zaak openblijven tot de uitspraak in het hoger beroep. Nu de uitspraak in hoger beroep er is moet Van Wonderen stoppen met het gebruik als horeca. Als Van Wonderen niet stopt met het bereiden van stroopwafels voor directe consumptie kan de gemeente de zaak sluiten.

Volgens eigenaar Colin van Wonderen is er weinig aan de hand. Hij zegt dat zijn zaak namelijk al lang de transititie heeft gemaakt van horeca naar detailhandel. “In april 2018 zijn we al gestopt met stroopwafels voor directe consumptie te verkopen. We verkopen ze niet meer op een servet, maar in verpakking, om mee naar huis te nemen. We hebben de stoelen die voor terras werden aangezien weggehaald.”

De gemeente kan binnenkort op controle komen bij Van Wonderen. Dan zal blijken of de stroopwafelzaak zich met de aanpassingen aan het bestemmingsplan houdt, en dus mag blijven bestaan als winkel, of moet verdwijnen.