Drukte en overlast op de Wallen. Daar begon het allemaal mee. Er waren al een aantal maatregelen genomen, maar burgemeester Halsema wilde meer dan alleen regels voor de korte termijn. Ze vroeg hoogleraar Zef Hemel een langetermijnvisie voor de historische binnenstad te ontwikkelen. En die visie heeft nu vorm.

Publieksavonden, portretten en persoonlijke gesprekken

Zo verbleef Hemel tussen 17 mei en 17 juni in de Oude Kerk. In die periode waren daar 12 publieksavonden. Elke avond kwam een ander onderwerp aan bod en brachten 2 gasten hun deskundigheid en visie in. Ook liet hij zijn studenten portretten maken van bewoners die zij toevallig tegenkwamen in 18 buurten in de binnenstad. Ze geven een beeld van de ervaringen, angsten, klachten, ideeën en verlangens van zeer uiteenlopende mensen. En tussen de 12 publieksavonden door sprak Hemel met nog eens 80 mensen die hij persoonlijk uitnodigde. Ook weer bewoners, ondernemers, professionals en bezoekers. En ja, hij vroeg ook de mening van mensen die de binnenstad bewust mijden.

Visie op de binnenstad

Dit onderzoek heeft geleid tot een visie op de binnenstad van Amsterdam  Deze visie bevat een analyse van de huidige situatie en aanbevelingen voor het onderhouden en verbeteren van de historische binnenstad. Ook doet Hemel suggesties voor een aanpak die de drukte in de binnenstad moet verminderen en de leefbaarheid moet verbeteren.

Floor Milikowksi schreef een column over de visie van Zef Hemel.

En hier is de link naar de website van de gemeente Amsterdam over de toekomstvisie met alle achtergrondinformatie uit de media, een e-mailcontactadres, enz.