De bewonersorganisaties, waaronder Stop de Gekte, d'Oude Stadt, Mokum Reclaimed en Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, pleiten voor minder toerisme en meer ruimte voor bewoners. Iets waar zij overigens al veel langer voor strijden.

Ze opperen onder meer voor het terugdringen van openingstijden van terrassen en cafés, coffeeshops alleen toegankelijk maken voor inwoners van Nederland, het verbieden van bierfietsen, waterfietsen en segways en het fors verhogen van de toeristenbelasting.

Ook willen ze dat parken vrij blijven van festivals, dat buitenreclame wordt teruggedrongen en dat er gestopt wordt met de bouw van parkeergarages binnen de ring. Ook denken ze aan het verplaatsen van de seksindustrie van de Wallen naar een aangewezen hotel en een zero tolerance-beleid voor straatdealers.

Volgens de bewonersorganisaties staan de belangen van de bewoners voorop, 'omdat die het meest in de verdrukking zijn gekomen door het overtoerisme de afgelopen jaren'. 'De balans kan alleen hersteld worden als de grondoorzaken van het overtoerisme worden aangepakt en niet worden gedwarsboomd door de effecten van ander deelbeleid.'