via AT5, 20-3-2019

Amsterdam gaat vanaf volgend jaar groepsrondleidingen langs de ramen op de Wallen verbieden. Ook gratis rondleidingen en het ronselen van deelnemers is vanaf 2019 niet meer toegestaan in dit gebied.

Dat maakt wethouder Udo Kock vandaag bekend. In de rest van het centrum, buiten de Wallen, mogen vanaf volgend jaar nog wel gewoon rondleidingen gegeven worden, maar alleen als gidsen een ontheffing hebben en zich aan de regels houden. Toeristen die deelnemen aan een rondleiding, gaan belasting betalen per persoon (66 cent).

Ook de maximale groepsgrootte voor rondleidingen wordt naar beneden bijgesteld. Nu nog mogen gidsen een groep van twintig personen rondleiden, dat wordt vijftien. Daarnaast komt er een keurmerk voor gidsen met kwaliteitseisen waar gidsen aan moeten voldoen. De gemeente gaat dit keurmerk samen met de branche opstellen.

Honderden ontheffingen 
Op dit moment hebben gidsen nog geen ontheffing nodig als zij buiten het Wallengebied toeristen rondleiden. Dat moet vanaf volgend jaar wel. Voor de Wallen zijn er in totaal al 1600 ontheffingen verleend aan gidsen, sinds de invoering van het ontheffingsstelsel per 1 april 2018. Alleen met zo'n ontheffing mag een gids daar een rondleiding geven. 

Uit de evaluatie van de gemeente blijkt dat door de invoering van het ontheffingsstelsel de overlast van groepen is afgenomen. Wel wordt er nog veel overlast in het Wallengebied ervaren. Meer dan tachtig procent van de seksbranche-ondernemers zegt dat de rondleidingen een negatieve invloed hebben op hun omzet. Ook ondervinden de sekswerkers nog veel overlast van deelnemers aan groepsrondleidingen.

Circusattractie
Begin dit jaar maakte AT5 samen met het Parool een serie over de toekomst van de Wallen. Uit de verhalen van sekswerkers en ondernemers op de Wallen kwam ook het beeld naar voren van veel overlast in het gebied door voornamelijk toeristen. 'Ze zien ons als een circusattractie', zei een sekswerker voor onze camera.

Wethouder Kock zegt over de maatregelen: 'We gaan rondleidingen langs de prostitutieramen verbieden, niet alleen om de drukte in het Wallengebied tegen te gaan maar vooral omdat het niet respectvol is richting sekswerkers. Het is niet meer van deze tijd om sekswerkers te zien als toeristische attractie.'

Piekmomenten
Op basis van onderzoek concludeert de gemeente nu dat per week meer dan duizend groepen het Oudekerksplein passeren. De piekmomenten zijn tussen 11.00 en 12.00 uur in de ochtend en 's avonds tussen 19.00 en 20.00 uur, dan bezoeken per uur gemiddeld 28 groepen het gebied. De laatste tijd ervaren volgens de gemeente ondernemers en bewoners buiten het Wallengebied een toename van de overlast van groepsrondleidingen in hun buurt.

Sinds ongeveer een jaar geleden het ontheffingsstelsel werd ingevoerd, hebben handhavers veel gidsen aangesproken op de regels. Er werden slechts twaalf boetes uitgedeeld. Zes daarvan waren er voor gidsen van een pubcrawl-aanbieder, de zogenoemde zuiptours, die zich niet aan regels hielden.

Per 1 april zijn rondleidingen al verboden in het Wallengebied vanaf 19.00 uur 's avonds. Nu mogen ze nog gegeven worden tot 23.00 uur. De nieuwe verboden worden op dit moment juridisch uitgewerkt door de gemeente.