Michiel Couzy, Het Parool, 27-3-2020

Een woning in de Willemsstraat, hartje Jordaan, wordt aangeboden voor verhuur: twee slaapkamers en een badkamer, voor 1500 euro per maand. ‘De woning is voorheen verhuurd via Airbnb en daardoor geheel ingericht van top tot teen,’ zo valt te lezen in de advertentie, waarna een opsomming volgt van alle gemakken: wasmachine, droger, afwasmachine, keukengerei, beddengoed en handdoeken. De woning is beschikbaar voor maximaal drie maanden.

Wegblijvende toeristen

En zo zijn er wel meer verhuuradvertenties te vinden van voormalige Airbnb-appartementen, zoals aan de Ceintuurbaan, met exact dezelfde tekst als die bij de woning in de Willemsstraat. Op sociale media komen kritische Airbnb-watchers met meer voorbeelden. Kennelijk besluiten Amsterdammers hun woning uit de vakantieverhuur te halen, omdat toeristen wegblijven door de coronacrisis. Airbnb of Booking.com leveren nu geen geld meer op, dus bieden ze hun woning aan voor reguliere verhuur. Voor een maand of drie, zodat ze weer vrij zijn, mochten de toeristen terugkeren als de verspreiding van corona is ingedamd.

Op zich is het mooi dat meer woningen in de verhuur komen, vindt GroenLinks-raadslid Dorrit de Jong, want de vraag naar appartementen is groot. Toch heeft ze hierover raadsvragen gesteld aan wethouder Laurens Ivens. “Deze crisis is vreselijk voor de toeristische sector in Amsterdam, maar onthult tevens illegaliteit,” aldus De Jong.

Handhavers eropaf

Amsterdammers mogen hun huis immers alleen op Airbnb zetten als ze daar zelf wonen en louter tijdens vakanties verhuren aan toeristen. Maar als ze de woning nu voor drie maanden verhuren, zou dat kunnen betekenen dat ze daar helemaal niet wonen. En dan was de vakantieverhuur van dit huis illegaal.De Jong wil dat de gemeente de handhavers op deze huizen afstuurt om te kijken wat er precies aan de hand is. 

Her en der verschijnen berichten dat deze omzetting van vakantieverhuur aan reguliere verhuur in meer steden gebeurt. Een woordvoerder van Pararius, een grote verhuursite, kan nog niet zeggen of het aanbod is toegenomen sinds de coronacrisis is uitgebroken en of de nieuwe aanmeldingen voormalige AirBnB-panden zijn. Ook Airbnb heeft nog geen overzicht. “Bij mij gaan in ieder geval alle alarmbellen af,” zegt De Jong

Regels omzeilen

Nog een voetnoot: in de eerder aangehaalde advertenties staat dat vier personen mogen verblijven in het huis, maar dat er maximaal twee ingeschreven mogen staan. Op deze manier omzeilen verhuurders de gemeentelijke regels, die vaststellen dat voor verhuur aan meer dan twee personen een vergunning nodig is. Wethouder Laurens Ivens laat weten dat hij deze verhuur in de gaten houdt en dat hij de vragen snel zal beantwoorden.