Vooraf:
vakantieverhuur kan op twee manieren: 30 dagen/jaar je huis verhuren voor max 4 personen, of via een b&b. Je verhuurt dan max 40% van je eigen woning met verschillende restricties (max 4 pers, zelf aanwezig zijn, geen eigen opgang etc)

 

De 30-dagenregeling.

Onlangs heeft de kantonrechter geconcludeerd dat voor het verhuren van je huis aan toeristen een vergunning nodig is. In Amsterdam was sprake van een meldingsplicht maar dat is dus niet rechtsgeldig. Door deze uitspraak is  vakantieverhuur in Amsterdam is dus verboden. De gemeente heeft gelijk aangegeven dit niet te gaan handhaven.

De gemeente is nu, in afwachting van een landelijke regeling, aan de slag met het optuigen van een vergunningssysteem.

Landeliijk wordt er sinds 2018 gewerkt aan een regeling waarbij registratieplicht centraal staat.

Veel vertrouwen is er niet want aan tafel met de minister (Ollongren), ambtenaren en de vier grote gemeentes waren ook de platforms Airbnb, Expedia, Booking en Wimdu uitgenodigd. Omdat de minister uitgaat van consensus lijkt het uit te draaien op een mager resultaat: verplichting tot het invoeren van een registratienummer maar handhaving van de regels komt in z’n geheel op het bordje van de gemeente.

Nog een nadeel daarbij is de uitspraak van het Europese hof dat Airbnb niet beschouwt als een woningmakelaar maar een informatiedienst. Daardoor kan Amsterdam Airbnb geen beperkingen opleggen.

                  

Bed&Breakfast.

Op 1 april 2020 zijn de nieuwe regels voor het runnen van een bed&breakfast ingegaan.

Daarvoor waren 3200 vergunningen beschikbaaar, er zijn er 2750 aangevraaagd. Dat betekent dat elke aanvrager een vergunning krijgt.

Het quotum voor centrum was 1400, er waren 350 minder aanvragen dus is dat bijgesteld tot 1025.
Voor onze buurt (Grachtengordel West) geldt een quotum van 256 bijgesteld tot 114 verleende vergunningen.

Wat dit gaat betekenen durf ik niet te voorspellen: volgens data-experts die sites als Airbnb en Booking volgen zijn er veel meer locaties beschikbaar dan de cijfers van de gemeente. Zo hebben zich 14000 Airbnb’s gemeld terwijl op de site ruim 22.000 locaties te vinden zijn. Ook bestaat het vermoeden dat er veel meer b&b’s zijn dan bekend is.
De brief van wethouder Ivens, dd 4-3-2020 over b&b's vind je hier
Op 29 maart zijn de eerste onttrekkingsvergunningen verleend "voor het deels onttrekken van bewoning tbv een Bed & Breakfast". In dit Excel-bestand vind je ze terug.

Sinds corona-crisis de toeristenindustrie platlegde is er een verschuiving te zien van locaties van Airbnb naar bv Pararius. Daar zijn de laatste weken veel nieuwe huuradressen aan het bestand toegevoegd, heel vaak voor een periode van 3 maanden.
Lees er hier meer over.