Amsterdammers die hun huis willen verhuren aan toeristen, moeten zich voortaan registreren bij de gemeente. Het registratienummer moeten ze vervolgens vermelden op de advertentie op Airbnb, Booking of een van de andere platforms voor toeristische verhuur.
Als de gemeente klachten krijgt over overlast, of ontdekt dat bij de verhuur regels worden overtreden, dan kunnen handhavers gericht op pad: dankzij de registratie weten ze op welk adres ze moeten aanbellen. Als verhuurders hun registratienummer niet vermelden op de advertentie, moet die van de site.
De Tweede Kamer nam hiertoe een voorstel aan. Een voorstel van SP en VVD om de boete voor het niet registreren te verhogen naar 8700 euro, is ook aangenomen. Ook kan de gemeente een verhuurverbod opleggen aan Amsterdammers die drie keer de regels overtreden. Deze ‘three-strikes-you’re-out’ is het gevolg van een ander amendement van SP en VVD, die elkaar in de Kamer helemaal hebben gevonden op dit dossier. “We zijn er nog niet, maar dit is wel een goede volgende stap,” aldus SP-Kamerlid Sandra Beckerman.
Europees Hof
Al met al krijgt de gemeente meer wapens in handen om vakantieverhuur aan te pakken. Sinds een paar maanden kent Amsterdam een vergunningsplicht, na een uitspraak van de Raad van State. Ook is in juli een verbod op vakantieverhuur afgekondigd in delen van de grachtengordel en de Wallen. En de coalitiepartijen zijn voornemens meer verboden af te kondigen. Daar komt nu de registratieplicht bij.
Het Europees Hof van Justitie bepaalde dinsdag, in een Franse zaak, dat een vergunningsstelsel, zoals die is ingevoerd in Amsterdam, verenigbaar is met de Europese regels. Daar moeten wel redenen van algemeen belang aan ten grondslag liggen. Een verstoorde woningmarkt is zo’n reden.
Voor de coronacrisis was het aantal advertenties voor vakantieverhuur in Amsterdam gestegen tot zo’n 30.000. Door de pandemie is verhuur aan toeristen enorm afgenomen en zijn diverse woningen van Airbnb gehaald en aangeboden voor tijdelijke verhuur.