Trouw, 1-8-2018

Cijfers over de site waarop iemand zijn eigen woning kan verhuren zijn schaars. Volgens Airbnb zelf en de gemeente slaapt vijf procent van de bezoekers in Amsterdam in een woning die via Airbnb wordt verhuurd. Maar volgens makelaarsbureau Colliers en de Haagse Hotelschool is dat al ruim tien procent.

Amsterdam heeft inmiddels strikte maatregelen tegen Airbnb genomen. De maximale termijn dat een woningaan toeristen verhuurd mag worden, nu nog zestig dagen, wordt volgend jaar gehalveerd. Minister Ollongren van binnenlandse zaken, voorheen wethouder in Amsterdam, wil dat er een registratieplicht komt voor Airbnb-gebruikers. Dat biedt een extra handvat voor gemeenten om uitwassen te voorkomen. Zo worden volgens data-analisten duizenden woningen in Amsterdam tegen de regels in stelselmatig aan toeristen verhuurd en zo onttrokken aan de woningmarkt. Airbnb ontkent dit.

Aantal hotels groeit nog

Hotelstop of niet, de komende jaren komen er in Amsterdam nog duizenden hotelkamers bij. Dat berekende Sonny Duijn, econoom bij ABN Amro, die lopende vergunningen voor hotels bekeek. Vanaf 2017 geldt er voor grote delen van Amsterdam een bouwstop voor hotels. Toch stijgt het huidige aantal hotelkamers (ongeveer 35.000) de komende jaren door tot 40.000. Tussen 2012 en 2017 kwamen er in Amsterdam al 81 hotels bij.

"Veel plannen waren ingediend voordat de hotelstop van kracht werd. Een groot deel van de nieuwe hotelkamers wordt dit jaar en in 2019 gerealiseerd", zegt Duijn. Maar ook als rond 2022 de hotelstop gaat doorwerken in de cijfers verwacht Duijn een groei van het aantal toeristen in de hoofdstad. "Het aantal Airbnb-overnachtingen neemt dan waarschijnlijk toe. Alternatieve platformen voor vakantieverhuur kunnen profiteren van het restrictieve hotelbeleid in Amsterdam."

Duijn verwacht dat het nieuwe hotelbeleid streng gehandhaafd zal worden. Wel maakt de gemeente voor sommige gebieden of plannen een uitzondering. "Investeerders wijken uit, maar Amsterdam blijft voor hen een belangrijke plek."

Toeristengids aan banden

 Om de voetgangersdrukte in het centrum van Amsterdam te beheersen, werkt de gemeente met crowdmanagement. Met wifi-sensoren en het telefoonsignaal van bezoekers meten handhavers hoe druk het is. Als er sprake is van een onveilige situatie, grijpen ze in. Dat laatste doen ze bijvoorbeeld met matrixborden of door eenrichtingsverkeer in te stellen.

"Zie de binnenstad als een snelweg. Daar wordt de drukte ook gecontroleerd en wordt met een voorspellend model verkeer omgeleid om files te voorkomen", zegt Walther Ploos van Amstel. Als het aan de lector citylogistiek ligt, kan de gemeente de mensenmassa nog meer sturen. "Op sommige plekken in Amsterdam is het een drama, zeker waar verschillende straten bij elkaar komen. Het instellen van meer eenrichtingsverkeer zou daarom helpen."

Om de drukte te spreiden, heeft de gemeente in april ook de regels voor aanbieders van rondleidingen op de Wallen al fors aangescherpt. Groepen mogen niet groter zijn dan twintig personen en iemand die meer dan vijf personen door de stad gidst, moet een speciale ontheffing hebben. Een overtreding wordt beboet met 190 euro.