Het Parool, 12-12-2019

Bij Healthybelly konden bezoekers onder meer terecht voor een avocadotoast, versgeperste sappen, smoothiebowls, boeken en juwelen. Eerder was de zaak gevestigd in de Tweede Egelantierdwarsstraat, volgens de gemeente ook in een pand dat bedoeld was voor detailhandel. Het filiaal werd gesloten.

De gemeente laat weten dat er destijds een ‘preventieve last onder bestuursdwang’ was opgelegd aan de eigenaar. De kans werd groot geacht dat de situatie zich zou herhalen. De gemeente zou overgaan tot sluiting indien elders in de stad een nieuwe zaak werd geopend op een plek niet bestemd voor horeca.

Healthybelly, dat zichzelf een ‘guilt-free shop’ noemt, vestigde zich vervolgens opnieuw in de Huidenstraat in de Negen Straatjes. Bewoners spraken de gemeente daarop aan, zij wilden dat er actie ondernomen zou worden. 

Inspecteurs constateerden dat de zaak wederom meer weg had van een horecagelegenheid. De zaak is gesloten.

Overtoerisme en monocultuur

De strenge maatregelen worden door de gemeente genomen om de gevolgen van overtoerisme en monocultuur te beperken. Ook wil zij zich inzetten voor een diverser winkelaanbod dat gericht is op Amsterdammers die in de binnenstad wonen.

De eigenaar van Healthybelly was niet bereikbaar voor commentaar.