Het gaat om vier straten in de binnenstad, de Via de’ Neri, Piazzale degli Uffizi, Piazza del Grano and Via della Ninna. Het snackverbod geldt op piekmomenten (van 12.00 tot 15.00 uur ’s middags en van 18.00 tot 22.00 uur ‘s avonds). ‘Respecteer de bewoners, handelaars en werkers van deze straat’, staat in het Engels en Italiaans te lezen op een poster die eetzaakjes in de betreffende straten hebben opgehangen.
Vanwege een gebrek aan banken, kiezen toeristen er vaak voor hun hapje op de stoep op te eten, of in portieken van woningen of winkels, waarbij ze het afval bovendien vaak achterlaten. Het zorgt voor ergernis bij met name winkeliers. In augustus leidde dit nog tot een handgemeen tussen de eigenaar van een winkel en een Spaanse familie.
De nieuwe verordening blijft van kracht tot 6 januari 2019. Onduidelijk is of er ook extra mankracht wordt ingezet om de regel te handhaven. Vrijwilligers patrouilleren momenteel al door het centrum rond lunchtijd, maar zij mogen geen boetes opleggen.

Het is niet de eerste keer dat Florence in actie komt tegen snackende toeristen in de binnenstad. Burgemeester Dario Nardella liet stadswerkers vorig jaar zomer de trappen van kerken natspuiten, zodat mensen er niet op zouden zitten. Dit had niet het gewenste effect, aangezien de trappen door het warme weer snel weer opdroogden.


Negen bizarre boetes in het buitenland

1. Zonder onderbroek in Thailand
Zin in een eigen Basic Instinct-moment op reis? Niet in Thailand! Daar worden boetes uitgedeeld als men zonder ondergoed de deur uit gaat. Het is natuurlijk wel de vraag hoe de Thaise agenten dit controleren.

2. Kauwgom kauwen in Singapore
In Singapore zijn de straten kauwgomvrij en dat heeft een reden. Het is daar namelijk verboden om kauwgum te verkopen. Je mag het wel op zak hebben, maar neem het dus mee uit Nederland. Wie zijn uitgespuugde kauwgom op straat gooit, riskeert een boete van 1000 Singapore dollars (zo’n 600 euro).

3. Slippers achter het stuur in Frankrijk
Net wakker geworden op die heerlijke camping in Frankrijk. Slippers aan en naar het strand. Lopend geen probleem, maar stap niet met slippers in de auto want dit resulteert in een boete. Overigens geldt dit ook voor rijden met oordopjes.

4. Voeren van duiven in Venetië
Probeer geen duiven te voeren in Venetië. Volgens de politie zijn duiven vliegende ratten en heeft de duivenpoep een catastrofale werking op het prachtige natuursteen waar de gebouwen van zijn gemaakt. Het is dan ook verboden om broodkruimels aan de vogels te voeren.

5. Knuffelen in Dubai
Een romantische vakantie? Dan is het misschien verstandig om Dubai even over te slaan. Het is niet toegestaan om in het openbaar teveel affectie te tonen. Knuffelen en friemelen levert een boete op. Op het verrichten van seksuele handelingen in het openbaar staan zelfs gevangenisstraffen.

6. Schoenen die geluid maken in Italië
Haal de slippers en pumps maar snel uit de koffer. Op het Italiaanse Capri is het niet toegestaan schoenen te dragen die geluid maken.

7. Zonder benzine op de Autobahn
Op autovakantie naar Duitsland? Gooi de auto dan maar helemaal vol. Want midden op de Autobahn zonder benzine staan is niet alleen vervelend, maar ook een serieuze overtreding.

8. Niezen in Asheville
Snotverkouden? Blijf beter binnen tijdens een vakantie in het Amerikaanse Asheville. Raar maar waar: het is verboden om op straat te niezen.

9. Zwembroek in Barcelona
Tijdens het zonnebaden wat drinken halen in bikini? Niet in Barcelona. Alleen in zwembaden en op en rond het strand is lopen in zwemkleding toegestaan.