Michiel Couzy, Het Parool, 25-1-2018

Dit blijkt uit gegevens van data-analist Nico van Gog. Wethouder Laurens Ivens gaat in deze 'interessante cijfers' duiken, de VVD stelt hierover Kamervragen.

Uit de lijst van Van Gog, die vaker in de data van Airbnb duikt, blijkt dat zogenoemde hosts, die woningen in Amsterdam verhuren, ingeschreven staan in verre oorden als Taiwan, Nieuw-Zeeland of Amerika. Dat is opmerkelijk, want het is in Amsterdam alleen toegestaan dat eigenaren hun woningen verhuren. Wie in verre oorden woont mag dat niet.

Het zou kunnen gaan om zogenoemde co-hosts, partijen die namens de eigenaren verhuren. Bij bed & breakfasts, die ook op Airbnb staan, moet de host de gasten zelf ontvangen. Dat gaat niet met een gastheer in Taiwan. 

Illegaal
"Het stinkt," zegt Van Gog. Wethouder Laurens Ivens spreekt van een 'gek geurtje' en gaat een en ander uitzoeken. VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis vraagt minister Kajsa Ollongren of zij erkent dat er zoveel huizen in Amsterdam op Airbnb worden verhuurd.

"Elke Amsterdammer kent wel iemand die op zoek is naar een huis, maar er telkens niet tussen komt. Het lijkt er nu sterk op dat 1400 panden in de hoofdstad permanent illegaal worden verhuurd via Airbnb, door mensen die niet in de stad wonen."

Een woordvoerder van Airbnb vindt het 'lastig te bepalen' wat hier aan de hand is, omdat hij niet weet hoe Van Gog aan de gegevens komt. "Maar er zijn ook uitzonderingen: als iemand verhuist, kan hij nog ingeschreven staan in de vorige stad."