Michiel Couzy, Het Parool, 10-10-2018

Deze buurten staan te veel onder druk van toerisme, waardoor de sociale samenhang afneemt, de huizenprijzen stijgen en de ongelijkheid groeit, vinden coalitie­partijen PvdA, GroenLinks, SP en D66.

Zij dienen hiertoe woensdag een motie in tijdens de Algemene Beschouwingen in de raad. Die motie kan rekenen op een ruime meerderheid.

Het verbod op vakantieverhuur in te drukke wijken stond al in het coalitieakkoord, maar was nog niet ingevuld. Volgens Sofyan Mbarki, fractievoorzitter van de PvdA, moet het verbod worden ingevoerd in overleg met de buurt en de bestuurs­commissies.

"Maar we moeten snel zijn, want als deze buurten geheel zijn opgekocht, ligt het democratisch mandaat ineens bij beleggers."

Reactie Airbnb op verbod

Het verbod op toerismeverhuur in deze buurten gaat volgens Airbnb het probleem niet oplossen. 'Amsterdam heeft een probleem met massatoerisme dankzij de hotels, waar 90 procent van de bezoekers verblijven, en niet dankzij bewoners die hun huis delen.' De vakantieverhuurder roept op met verschillende partijen om tafel te gaan om het toerisme samen aan te pakken.