NRC, 9 januari 2018
door Mirjam Remie.
Woningmarkt
Het percentage woningen in Amsterdam dat langer dan zestig dagen is verhuurd via de vakantieverhuursite Airbnb, daalde van 18% in 2016 tot minder dan 5% vorig jaar. Dat stelt Airbnb althans zelf in nieuwe cijfers, die gisteren zijn gedeeld met de gemeente Amsterdam. Ook de verhuur aan meer dan vier personenzou zijn gedaald, van 3 naar 2%.

De cijfers, die zijn geverifieerd door een notaris, illustreren volgens het bedrijf dat "het verantwoord verhuren via Airbnb in Amsterdam toeneemt". Volgens Amsterdamse regels mogen woningen voor maximaal zestig dagen per jaar worden verhuurd, aan niet meer dan vier personen per keer. Als onderdeel van een overeenkomst die Airbnb en Amsterdam vorig jaar sloten, installeerde Airbnb begin 2017 een teller op de site die aangeeft wanneer Amsterdamse verhuurders hun limiet naderen. Op de 61ste dag kan niet meer via de advertentie worden verhuurd.

"Onstuimige groei eruit"
Data-onderzoekers van de gemeente Amsterdam onderzoeken de nieuwste gegevens. Wethouder Ivens (SP, wonen) wil daarom "nog geen conclusies" trekken. "Maar ik herken het beeld dat de onstuimige groei van vakantieverhuur eruit is. De afspraken met Airbnb hebben effect, dat is duidelijk. Daar ben ik blij om".
De gemeente zegde in de overeenkomst met Airbnb ook toe om met concurrerende vakantieverhuursites soortgelijke afspraken te maken. Dat is, tot ongenoegen van Airbnb, tot nu toe alleen met Booking.com gebeurd.
"We zijn niet het lieverdje van de verhuurplatforms", zegt Ivens daarover. "Elke maatregel die wij invoeren, zoals recentelijk de meldplicht, maakt het moeilijker om afspraken met een platform te maken".

Ruim 15.000 woningen
Op 1 januari stonden er volgens Airbnb 19.000 advertenties op de site , waarvan ruim 15.000 gehele woningen. Het aantal woningen dat langer dan zestig dagen verhuurd wordt, zou daarmee neerkomen op zo'n 750. Data-analisten die onderzoek doen naar de omvang van vakantieverhuur door middel van scraping -het continu ophalen van digitale gegevens- schatten het aantal illegale hotels veel hoger in: rond de 5000. 
Overigens zijn niet alle advertenties die meer dan zestig dagen verhuren illegaal: sommige hebben een vergunning. Ook zijn er meer regels die bepalen of een woning verhuurd mag worden meeer dan de zestigdagenlimiet. Volgens de wethouder mag 70% van de 425.00 woningen überhaupt niet verhuurd worden.