Matthijs van Schie, Elsevier Weekblad, 26-3-2019


Dinsdagmiddag stelt regeringspartij ChristenUnie Kamervragen aan minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA), naar aanleiding van een uitspraak van de Amsterdamse Ombudsman: die stelde afgelopen zomer in dagblad 
Trouw dat de hoofdstad ’s nachts een wetteloze jungle'en ‘het drugs- en drankwalhalla van Europa’ is. Kamerleden Nico Drost en fractievoorzitter  Gert Jan Segers vragen onder meer om de inzet van extra agenten en de strijd tegen prostitutie en de toeristen die daar op af komen. Gezien diverse gebeurtenissen van de afgelopen weken lijkt de oproep gerechtvaardigd.

Mishandeling en steekpartijen

Maandag zijn twee mannen aangehouden die ervan worden verdacht afgelopen weekeinde twee agenten te hebben mishandeld in het centrum van Amsterdam. Ter plekke werden daar al twee mannen voor aangehouden, twee anderen sloegen op de vlucht.

Nadat de politie een man wegens dronken wangedrag staande had gehouden, verzette hij zich zo hevig dat de politie pepperspray gebruikte. Daarna namen drie vrienden wraak: ze sloegen agenten op het hoofd, in het gezicht en in de nek, onder andere met diverse voorwerpen. Beide agenten hielden daar een hersenschudding aan over.

Kort voor middernacht is gisteren ook een man neergestoken aan de Passage in Amsterdam-Zuidoost, vlakbij de Johan Cruijff Arena. Het slachtoffer is zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis, schrijft de politie op Twitter. Het enige dat de politie tot dusver kan melden over het signalement van de verdachte, is dat het om een 15- tot 20-jarige man met een zwarte jas met capuchon gaat.

OM: geen ‘radicaal motief’ bij neersteken Joodse marktkooplui

Een andere steekpartij had anderhalve week geleden plaats op de Albert Cuypmarkt: daar stak Tarik E., eigenaar van een waterpijpenwinkel, twee Joodse marktkoopmannen neer. Hij vloog ondernemer Martin Colmans en zijn zoon Sharon aan met een mes, waarna de twee zwaargewond en hevig bloedend naar het ziekenhuis moesten worden afgevoerd. Ze verkeerden in levensgevaar, maar maken het nu naar omstandigheden goed.

Aanvankelijk zeiden getuigen tegen media als AT5 en NH Nieuws dat het ging om een uit de hand gelopen ruzie over de marktkraam, en zou dat conflict al langer spelen. Woensdag wierp een bericht van  advocatenkantoor Loonstein, dat de twee slachtoffers bijstaat, nieuw licht op de zaak.

De messteken zijn toegebracht door een persoon die – volgens diverse ondernemers op de markt – ernstig geradicaliseerd is en korte tijd geleden vanuit het Midden-Oosten naar Nederland is teruggekeerd,’ schrijft Loonstein op Twitter. Volgens hem heeft Colmans de politie al eerder voor de man gewaarschuwd. Een radicaliseringsambtenaar die werd ingeschakeld, beschouwde de dader volgens een marktkoopman op de markt niet als een bedreiging.

Het Openbaar Ministerie (OM) spreekt tegen dat de man was geradicaliseerd: ‘We sluiten nog niks uit, maar er zijn geen aanwijzingen die naar radicaal motief leiden,’ zei een OM-woordvoerder tegen Het Parool. Die krant sprak met marktlui die zeiden dat Tarik E. vaker mensen bedreigde op de markt. Hij zou een periode drugs en alcohol hebben gebruikt, maar daar recent mee zijn gestopt. Ook zeggen marktkooplui dat hij met kaalgeschoren hoofd urenlang gebeden zat te prevelen, niemand meer gedag zei en ‘grimmig’ keek.

De dader is bekend bij de politie, die onderzoek naar hem deed. Daarbij zouden geen aanwijzingen zijn gevonden voor radicalisering. Het onderzoek loopt nog.

Stylist Chiel Harten mogelijk slachtoffer ‘Rolex-bende’

De homoseksuele stylist en tv-persoonlijkheid Chiel Harten liet zondagavond via Facebook weten dat hij zaterdagochtend zwaar is mishandeld nadat hij samen met een vriend een gaybar verliet. Een groep van vier mannen beroofde Harten van zijn horloge. ‘Toen ze wegliepen, gaven ze elkaar een halve high five en rieoen ze 'Gay's easy'(homo’s zijn makkelijk, red.),’ zei de stylist tegen Privé .

Uit woede rende Harten achter de overvallers aan, waarna het viertal hem in elkaar sloeg en trapte. Daarbij liep hij een gebroken neus, een hersenschudding en verwondingen aan zijn oog en mond op. In zijn Facebook-bericht geeft de stylist geen omschrijving van de daders, maar schrijft hij wel dat het om ‘buitenlandse jongens’ gaat. ‘Ik kan geen doelgroepen noemen, dat is me door mijn advocaat ten zeerste afgeraden.’ Ze zijn op camera’s vastgelegd, maar nog niet gearresteerd. Vier verdachten die afgelopen weekeinde werden aangehouden, zijn kort daarna weer vrijgelaten.

Harten vraagt zijn volgers het bericht ‘massaal te delen en mij te helpen in deze strijd. Zodat het onder de aandacht komt van de regering en gemeente Amsterdam’. Volgens de politie was hij een makkelijk doelwit, mede vanwege zijn homoseksuele geaardheid, en past de overval in een serie berovingen die de laatste tijd in de hoofdstad plaatsheeft. De Telegraaf meldde vorige maand dat de zogenoemde Rolex-bende veelvuldig op extreem gewelddadige wijze toeslaat in de hoofdstad. Bekende Nederlanders als Estelle Cruijff en Ronny Rosenbaum werden er de afgelopen maanden al het slachtoffer van.

Het Amsterdamse D66-raadslid Jan-Bert Vroege verzoekt het stadsbestuur dinsdag om homofobe spreekoren in voetbalstadions aan te pakken. Hij verwijst naar de voetbalwedstrijd Nederland-Duitsland (2-3) van afgelopen zondag, waarin het veelgebruikte spreekkoor ‘Alle Duitsers zijn homo’ veelvuldig was te horen. ‘In de voetbalwereld wordt nog structureel te veel met homo gescholden in de kleedkamer en op het veld,’ aldus Vroege op de officiële partijwebsite. ‘Het is de hoogste tijd om intolerantie rondom voetbalwedstrijden aan te kaarten en hard te bestrijden.’

Gewelddadige inbraken bij ouderen

Ook ouderen worden geregeld het slachtoffer van geweld. De politie gaf afgelopen weekeinde beelden vrij van twee van de vier verdachten van een woningoverval in juli aan de Schellingwouderdijk in Amsterdam-Noord, meldt AT5. Daarbij werd een ouder echtpaar op gewelddadige wijze beroofd. De man en vrouw lagen te slapen, en zagen plotseling vier mannen in hun slaapkamer staan, die zeiden op zoek te zijn naar computers en laptops.

Toen het echtpaar aangaf dat ze die voorwerpen niet in huis hadden, werd het stel ‘bruut en hardhandig’ vastgebonden. Daarna stalen de inbrekers onder meer een trouwring, de bankpas en andere persoonlijke spullen van het echtpaar, dat lichtgewond raakte. ‘De slachtoffers zijn enorm ontdaan over het feit dat zij dit op hoge leeftijd nog hebben moeten meemaken,’ aldus een politiewoordvoerder tegen AT5. ‘Deze angst raken ze ook niet meer kwijt.’ Zondag verspreidde de politie via de Amsterdamse zender bovenstaand beeld, waarop is te zien hoe een van de vier verdachten geld pint met de gestolen bankpas.

Eind januari werd ook al een 76-jarige vrouw in een flat in Amsterdam-Osdorp op gewelddadige wijze overvallen. Tijdens de overval werd ze op de grond gegooid, waardoor ze haar schouderblad brak. Sindsdien is ze niet meer in staat om voor zichzelf te zorgen en verblijft ze in een tehuis. De twee verdachten konden geen waardevolle spullen buitmaken, en hebben alle de portemonnee van de rouw meegenomen. Vorige week deelde de Amsterdamse politie beelden met het televisieprogramma Opsporing Verzocht, waarin twee verdachten zijn te zien.