De komende jaren gaat onze buurt flink op de schop!!. Bruggen en kademuren verkeren in veel slechtere staat dan aanvankelijk werd gedacht, waardoor ingrepen onvermijdelijk zijn. Het werk aan de Oranje Loper (onder andere Raadhuisstraat/Westermarkt) zal tot omleidingen door de 9 straatjes en over de grachten leiden. Autoparkeerplekken krijgen een andere functie, zoals laad-en losplekken voor de bevoorrading van winkels en horeca en voor pakketbezorging. Om maar enkele voorbeelden te noemen. En in de tussentijd neemt de drukte weer zienderogen toe.

Wat betekent dit voor de buurt?

Wegopbrekingen, opstoppingen, slecht bereikbare woningen, winkels en hotels, onveilige situaties zullen het gevolg zijn. Voor ons een reden om bewoners en ondernemers op te roepen om actief mee te denken hoe we de leefbaarheid en veiligheid van onze buurt kunnen beschermen. De gemeente bedenkt (tijdelijke) oplossingen, zoals welke straten, bruggen en kademuren wanneer aan de beurt zijn, waar alternatieve routes en voorzieningen worden aangeboden en hoe de buurt desondanks veilig kan blijven. Maar de gemeente laat na om bewoners te horen en te informeren. Een voorbeeld zijn de drempels die in de straatjes zijn aangebracht. Of je daar nu voor of tegen bent, de buurt is hier niet bij betrokken. Het afvalprobleem wordt eerder groter dan kleiner, ondanks de pilot.

Bewoners kennen hun buurt als geen ander en moeten mee kunnen denken over mogelijke oplossingen.

Hoe kunnen we dit het beste organiseren?

We roepen de gemeente op serieus en actief naar de buurt te luisteren. Maar dat kan alleen als bewoners van zich laten horen, meedenken en open staan voor een dialoog, onderling en met de gemeente.

Wij denken aan een of meerdere buurtpanels: bewoners die bereid zijn om bijvoorbeeld via korte enquêtes mee te denken of zich in een onderwerp te verdiepen, waardoor we snel kunnen reageren, knelpunten in de uitvoering kunnen benoemen en alternatieven kunnen aandragen. Dit uiteraard in samenwerking met de ondernemers in onze buurt.

Doe je mee?

Woon je in de buurt en wil je meedenken en doen? Heb je ideeën hoe buurtpanels te organiseren? Of ken je andere bewoners die willen meedoen? Neem dan contact op  via grachtennegenplus@gmail.com. Alle reacties, adviezen, ideeën en tips zijn van harte welkom.